egi_20150825_69

Een das heeft alles om als een publiekslieveling door het leven te gaan: met een prachtige wit-zwart getekende kop, grote mopsneus, kleine oortjes en een wat koddig en plomp voorkomen heeft hij een hoog knuffel gehalte. Iedereen weet hoe een das eruit ziet maar weinig mensen hebben er ooit een in de vrije natuur gezien. Ze leiden dan ook een teruggetrokken leven, slapen overdag, en komen pas in de schemer tevoorschijn. Dassen zijn ook uitermate schuwe dieren met een slecht zicht maar in het bezit van een uitzonderlijk goed reuk- en gehoorvermogen. Een ontmoeting met deze schemer- en nachtdieren is zeer klein. Maar er is een bijzondere plek in de Ardennen waar u ze gegarandeerd kunt ontmoeten……en misschien wel van heel dichtbij! Via www.landschapvwz.be kan men de inmiddels bekende dassenhut boeken die ligt de buurt van Baraque de Fraiture. Aan de top van een heuvel, vlakbij een dassenburcht, ligt de dassenhut. Voor fotografie doeleinden kan men met maximaal 3 fotografen de hut boeken. Speciaal voor de fotografen heeft men een zitkuil gecreëerd met een fotografieluik net boven de grond: op ooghoogte met de das. Het fotografie-hoogseizoen loopt van 20 mei tot en met 14 augustus. Van eind april tot eind mei en van half augustus tot eind oktober, zijn alle zaterdagavonden gereserveerd voor de kijkavonden voor een groep mensen. Op zo’n avond kan men in een groep van maximaal 14 mensen onder begeleiding van een natuurgids de dassen observeren. En waarnemingsgarantie is bijna 100 procent want in 4 jaar tijd is het pas één keer voorgekomen dat “door externe verstoring” de dassen zich niet lieten zien. In de juni editie van Roots magazine staat ook een artikel dat ik over de dassenhut gemaakt heb. Wellicht een leuk voorproefje voordat u de hut bezoekt om dan de dassen van dichtbij te ontmoeten.

egi_20150825_129