Vorig jaar zomer bezocht ik voor het de Camargue National Park in Frankrijk, voor met name de flamingo’s die hier in grote aantallen voorkomen. De Grande (groot) Camargue is maar liefst 750 km² groot. De Camargue ligt in de zuidelijke Franse Rhône Delta (Bouches-doe-Rhône) aan de Middellandse Zee en beslaat de gehele Rhône delta. Het gebied is vooral bekend om zijn wilde witte paarden en flamingo’s. Het is een vlak en waterrijk gebied met veel meren en lagunes, wetlands en grasland en duingebieden. Het is ook belangrijk voor de winning van zout, rijst landbouw en wijnbouw. In 1970, de regio bereikte de status van het Regionale Natuurpark. De Camargue NP is de enige plaats in Frankrijk en één van de weinige plaatsen rond de Middellandse Zee waar de flamingo’s zich voortplanten.

egi_20150609_349

De totale flamingo populatie bestaat uit 20.000 paren. Als echte voedselspecialisten hebben ze een bijzonder aanpassing in hun snavel.
Ze nemen het water op en hebben een filtermechanisme in hun snavel om klein voedsel als kreeftachtigen en weekdieren eruit te halen. Mijn 1ste ontmoeting met de flamingo’s in de Camargue smaakt naar meer en ik kijk er al naar uit om ze dit najaar weer te bezoeken.

egi_20150609_1273

About the author