Because this book is only available in the Dutch language, the information on this page is also in Dutch.

Handboek Macrofotografie - De kunst van close-ups -

Fotoplezier op de vierkante centimeter!

In samenwerking met Roots magazine en in opdracht van Fontaine Uitgevers heeft Edwin een nieuw boek gemaakt over macrofotografie. In maar liefst 208 pagina’s verdeeld over 17 hoofdstukken komen allerlei bekende en minder bekende onderwerpen aan bod. In dit boek neemt Edwin je mee in deze wereld van het kleine en vaak verborgene.

Macrofotografie is binnen de natuurfotografie populairder dan ooit. Geen wonder, want je kunt met deze vorm van fotografie alle kanten op: kleurrijke planten, bizar ogende insecten of gevaarlijk kijkende slangen; je haalt ze met macrofotografie gedetailleerd dichtbij. En daar hoef je helemaal geen verre reizen voor te maken. Een weidebloemveldje in je eigen wijk of de oever van een slootje twee straten verderop leveren al ontelbare uren fotoplezier op.

Hij bespreekt de basistechnieken van de macrofotografie en laat zien dat je ook met relatief goedkoop materiaal al prima macrofoto’s kunt maken. Natuurlijk neemt hij ook meer specialistische apparatuur onder de loep en vertelt alles over verschillende belichtings- en flitstechnieken.

Daarnaast beschrijft hij onder meer artistieke, high-key en zwart-witfotografie en dompelt hij je onder in de wereld van de onderwaterfotografie. Tevens zoomt Edwin in op de benadering en werkwijze van tal van verschillende planten en dieren, zoals insecten, reptielen en spinnen.

● 208 pagina’s
● Hard cover
● Gebonden uitgave
● L 24,5 cm B 19,5 cm
● 17 hoofdstukken
● winkelprijs € 29,99
● Uitgave van Roots en Fontaine Uitgevers
● ISBN 978 90 5956 271 4

9200000123866798

Voorwoord uit het boek 

Als ecoloog ben ik altijd gefascineerd geweest door natuurfotografie. Beelden van de natuur leggen vast wat ik als wetenschapper niet vast kan leggen. Het gaat hier om de schoonheid van het object, maar ook patronen en kleuren die een andere en voor mij onmisbare blik geven op mijn studieobject. Goede foto’s geven mij een onverwacht beeld waardoor ik overdonderd word en tegelijk de werkelijkheid op een andere wijze ga bezien. Dit is precies wat de macrofoto’s van Edwin Giesbers bij mij losmaken. Zijn composities zijn van uitzonderlijke schoonheid, speelse kunstwerken van licht en kleur. Mooi vind ik hoe hij weet de omgeving te vangen waarbij het eigenlijke insect of de bloem maar een klein deel van de foto in beslag neemt, maar door de vormen en kleuren juist heel erg opvalt. Verrassend is hoe de vaak heel geringe scherptediepte het beeld versterkt, waardoor het object sterk in context wordt geplaatst. Het is fantastisch dat we Edwin’s kunsten nu krijgen aangereikt in dit prachtige boek.’

Prof dr Hans de Kroon
Ecoloog
Radboud Universiteit Nijmegen

‘Ooit nam Edwin Giesbers deel aan de jaarlijkse fotowedstrijd van – toen nog – het natuurtijdschrift Grasduinen (dat later Roots werd) en won direct de hoofdprijs. Het is niet te zeggen of dat het startpunt was, maar feit is wel dat daarna zijn carrière een enorme vlucht nam. En terecht. Er zijn veel mensen die een natuurfoto kunnen schieten, en ook heel veel die denken dat ze het kunnen, maar écht gevoel in zo’n foto kunnen leggen, dat is enkel voorgelegd aan weinigen. Of hij nu landschappen fotografeert, dieren, flora of macrofotografie, zijn foto’s onderscheiden zich altijd in de warmte die hij erin weet te leggen. Al jarenlang is Edwin daarom een geliefd fotograaf van Roots en ik ben dan ook heel blij dat wij in deze samenwerking een prachtig boek over macrofotografie hebben kunnen maken; een must voor elke fotograaf die zich in deze technieken wil bekwamen’.

Fanny Glazenburg,
Hoofdredacteur Roots